14-07-10

Zeilwedstrijd Rond De Noordpool


Een Noors zeilschip en een Russisch zeilschip gaan voor het eerst een poging doen om zowel de North East Passage als de North West Passage te bevaren in hetzelfde seizoen. Het komt erop neer dat beide schepen rond de noordpool gaan varen. En het wordt een soort wedstrijd wie dat het eerst rond de Noordpool heeft gevaren.
De Noren zijn in juni in Oslo vertrokken, met aan boord de beroemde Noorse ontdekkingsreiziger Børge Ousland en drie bemanningsleden. Deze week zijn de Noren Tromso (grootste meest noordelijke stad in Noorwegen) gepasseerd en ze worden rond 20 juli in Moermansk (Arctisch Rusland) verwacht.
Ook de Russen zijn al onderweg. Onder leiding van Daniel Gavrilov en een zeskoppige bemanning is het team in St. Petersburg vertrokken en zijn al in Moermansk aangekomen.
Het is de eerste keer dat er een poging gedaan wordt om helemaal rond de Noordpool te varen in hetzelfde seizoen. Tijdens de tocht zullen er opnames gemaakt worden van de snelle klimaatsverandering.
Volgens Oceans Explorerweb is de Russische boot beter bestand tegen het ijs dan het Noorse schip. Het Russische zeilschip is van staal en de Noren gaan alles moeten doen om het ijs te ontwijken. Toch is er aan het Noordpoolgebied niets vreemds voor de Noren. Børge Ousland heeft al 20 jaar ervaring met expedities in het Arctisch gebied en in het Antarctisch gebied. Hij was de eerste die solo (zonder hulp van buitenaf) de Noordpool bereikte. hij was ook de eerste die het continent Antarctica helemaal alleen overstak.
Je kan beide schepen volgen op hun blog.

Bron: Barents ObserverRussische Blog: Daniel Gavrilov en zijn bemanning

Noorse Blog: Børge Ousland en zijn bemanning

05:30 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.