07-07-10

Antarctica: Walvisvangst


Zie ook bericht van 03-04-2010: Antarctica: Walvisvangst

Peter Bethune van de Sea Shepherd Conservation Society heeft van de Japanse rechtbank 2 jaar gevangenisstraf met uitstel en 5 jaar voorwaardelijk gekregen voor zijn activiteiten tegen de Japanse walvisjagers bij Antarctica. Bethune klom aan boord van een van de Japanse schepen, Shonan Maru 2, om de rekening te presenteren aan de kapitein van dat schip omdat de Shonan Maru 2 eerder het schip van Peter Bethune, de Ady Gil, had geramd en tot zinken had gebracht. Ook wilde Peter Bethune klacht indienen voor poging tot moord op zijn bemanning.
Maar Peter Bethune werd zelf gearresteerd door de Japanse autoriteiten en kon tot 15 jaar gevangenis krijgen voor onder andere het gooien van schadelijke stoffen naar de Japanse zeemannen en zonder toelating het schip Shonan Maru 2 te betreden.
De rechtszaak van Peter Bethune is de eerste die de Sea Shepherd Conservation Society meemaakt in zijn jaren lange strijd tegen het jagen van Walvissen bij Antarctica door Japan. Ondanks het wereldwijd verbod op het vangen van walvissen wordt die jaarlijkse walvisjacht bij Antarctica door Japan ondernomen onder de noemer "wetenschappelijk onderzoek". De Sea Shepherd Conservation Society noemt dat argument een fabeltje, want het walvisvlees wordt verkocht op de Japanse markt en opgediend in restaurants.

Bron: CNN

Hieronder de beelden van de arrestatie van Peter Bethune in maart 2010.08:59 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.