22-06-10

Smeltende Permafrost Bedreigt Dorp


Het Canadees-Arctische dorp Salluit moet zich aanpassen aan het warmer klimaat en het smelten van de permafrost. Het smelten van de permafrost is de oorzaak dat bouwprojecten in het dorp verplaatst worden, verder weg van het dorp.
De stijgende temperatuur wordt ook als oorzaak gezien voor andere natuurlijke fenomenen zoals de snellere erosie van de kustlijn van Tuktoyaktuk (North West Territory) en de overstromingen die twee bruggen in Pangnirtung (Nunavut) neerhaalden.
Salluit denkt er zelfs aan om het hele dorp te verplaatsen. De brandweer kazerne is gewoon in de grond gezonken, een jaar na ingebruikname. In heel het dorp zijn wegen beschadigd, fundamenten gekraakt en er zijn zelfs problemen bij graven op de begraafplaats. een paar jaar geleden was het nog heel moeilijk om dertig centimeter in de ijzige grond te graven. Vandaag kan je met een schop makkelijk 180 cm diep graven zonder de permafrost te bereiken.
Na twee jaren wetenschappelijk onderzoek hebben experts besloten dat het dorp op zijn plaats kan blijven, maar de nodige uitbreiding moet ergens anders gebeuren en specifieke bouwvoorschriften volgen.

Bron: CTV

07:00 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.