19-06-10

IJsberen Eten Ganzeneieren


Brandganzen (Branta leucopsis) overwinteren in Schotland, maar hun broedplaats is Svalbard in het Noordpoolgebied. Het aantal brandganzen slinkt omdat de ijsberen op Svalbard hun eieren opeten. Experts zeggen dat dit zware gevolgen kan hebben voor de brandganzen.
Vroeger was het land een veilige broedplaats, maar door het smelten van het ijs wordt als oorzaak genoemd voor het toenemende aantal ijsberen in het gebied. En die ijsberen eten de eieren van de brandganzen. Er is dan ook een theorie die zegt dat de ijsberen nu niet meer in staat zijn de kolonies zeehonden te bereiken tijdens de zomer.
Het aantal brandganzen in Schotland is gestegen van minder dan 300 in de tweede helft van de jaren 1940 tot 30000 in 2010. Maar het aantal kuikens was maar de helft van het verwachte aantal.

Bron: BBC News

Hieronder een filmpje over het onderzoek met kuikens van brandganzen op Spitsbergen/Svalbard waarbij de kuikens worden opgevoed door een mens. Dit is een onderzoek dat gedaan wordt door Dr Maarten Loonen (Universiteit Groningen).



00:04 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.