18-06-10

Antarctisch Schiereiland Wordt Warmer


De poolgebieden warmer sneller op dan de rest van de wereld. De laatste 50 jaar is de gemiddelde winter temperatuur op het Antarctisch Schiereiland met 6 graden gestegen.
Een nieuwe studie heeft het Antarctisch Schiereiland als onderwerp, niet alleen omdat het daar extreem is, maar ook omdat daar een studie kan gemaakt worden van de ecosystemen in de zee onderhevig aan een snelle verandering van het klimaat.
Het Antarctisch Schiereiland verandert door de snelle stijging van de temperatuur veroorzaakt door de warmere zeestromingen.de reusachtige ijskappen zijn uit elkaar aan het vallen, 87% van de gletsjers trekken zich terug en het ijs-seizoen is verkort met 90 dagen. Al die veranderingen versnellen.
De dieren leven onder enorme stress. Adèlie pinguïns hebben ijs en koud water nodig om te overleven. Het aantal Adèlie pinguïns is op het noordelijk deel van het Antarctisch Schiereiland de laatste 30 jaar met 90% verminderd. Ondanks of het warmer is of er geen voedsel genoeg is, komen de Adèlie pinguïns altijd naar dezelfde plaats terug om te broeden.
Het onderzoek gaat ook over de vissen, zeehonden, walvissen en andere dieren, maar die gegevens zijn er nog niet.

Bron: Time

Deze foto van een Adèlie pinguïns heb ik gemaakt op Petermann Island in Januari 2007. Petermann Island ligt ongeveer op 65°10'ZB-64°10'WL.

adelie2

00:45 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.