14-06-10

100 Jaar Scott


Deze maand is het 100 jaar geleden dat Captain Robert Scott met het schip Terra Nova vertrok in de haven van Cardiff voor zijn noodlottige reis naar de Zuidpool. Daarom organiseert de Captain Scott Society een ceremonie zoals er een werd gehouden bij de terugkeer van de Terra Nova in juni 1913, drie jaar na het vertrek.
Het verhaal van Scott en zijn gezellen is beroemd, niet alleen voor het tragische einde van de expeditie maar vooral omdat het dagboek van Scott zelf een inspiratie werd voor iedereen die het gelezen heeft, zegt Julian Salisbury, voorzitter van de Captain Scott Society.
15 juni 1910 was de dag dat de Terra Nova vertrok en dat vertrek wordt in de haven van Cardiff nog eens nagebootst op 15 juni 2010, 100 jaar later. Het zeilschip Stavros Niarchos zal hiervoor gebruikt worden. er zijn nog andere activiteiten gepland. Op een ervan is de 93-jarige Jack Williamson aanwezig. Jack is de zoon van Thomas Williamson die bij de eerste groep was die Scott ging zoeken en Scotts lot ontdekte.
Er is ook nog een tentoonstelling in het National Waterfront Museum, Swansea van 14 juli tot 10 oktober.

Bron: BBC News

05:41 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.