05-06-10

Noordpool: Minste IJs In Een Paar Duizend Jaar


Een nieuwe studie door een internationale groep wetenschappers toont aan dat minder ijs het Noordpoolgebied bedekt sinds een paar duizend jaar. Tientallen jaren hebben wetenschappers in de sedimenten op de bodem van de Arctische zee geboord om zo te ontdekken hoe het Arctisch gebied was in het verleden. Men wil hiermee het lange termijn vooruitzicht maken in verband met het verlies aan ijs op dit moment. Dat ijs is aan het smelten sinds het begin van de 20ste eeuw en is de laatste 30 jaar versneld.
Satellieten kunnen meten hoe dik het ijs is en hoeveel het ijs het Noordpoolgebied bedekt. De sedimenten van de bodem vertellen veel meer aangezien ze laag per laag op de zeebodem bedekken. Uit elke laag kunnen biologische en chemische gegevens worden gehaald en zo kan men de omstandigheden bepalen ten tijde van die specifieke laag.
De conclusie is dat de uitgebreidheid van het Arctisch ijs op zijn laagste punt is in een paar duizend jaar. De wetenschappers hopen nog veel meer onderzoek te doen en terug te kunnen gaan in de tijd tot een miljoen jaar.

Bron: Science Daily

Deze foto van het Arctisch ijs heb ik genomen tijdens mijn Arctica expeditie (juli-augustus 2008) rond 79°59'NB - 32°08'OL.

ijs10

00:14 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.