24-05-10

Groenland Stijgt, IJs Smelt


Het ijs op Groenland is tot 2km dik, maar het is aan het smelten. Volgens een studie van de Universiteit van Miami, stijgt Groenland in de kustgebieden 2,5 centimeter per jaar, maar dat proces versnelt en men verwacht een stijging van 5 centimeter per jaar tegen 2025.
Professor Tim Dixon van de Universiteit van Miami zegt dat de verandering van het klimaat invloed heeft op de ijskap van Groenland, maar wat hem bezorgd maakt is dat het ijs zo snel smelt dat je het land omhoog ziet komen als reactie. Het is nog meer verwonderlijk dat de stijging van het land lijkt te versnellen en dat dat gepaard gaat met de versnelling van het smelten van het ijs.
Hetzelfde gebeurt in IJsland en Svalbard, eilanden die ook ijskappen hebben. Gedurende de ijstijd en in de tijd dat het ijs accumuleert, drukt het ijs op het land. Wanneer het ijs dan wegsmelt veert het land terug naar boven. De studie bevestigt dat het ijs smelt en dat het zeeniveau stijgt en dat dat aanmerkelijk begint te worden.

Website: University World News

Ook een groot deel van Svalbard heeft een ijskap. Dit filmpje van Nordaustlandet, Svalbard heb ik opgenomen tijdens mijn Arctica expeditie in juli-augustus 2008.09:37 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.