13-05-10

Arctica: Onderzoek Greenpeace


Greenpeace stuurt deze maand het schip Esperanza naar het Noordpoolgebied om onderzoek te doen naar de verzuring en de veranderingen in chemie van de Arctische Oceaan en de invloed van CO2 op de ecosystemen in die oceaan. De Arctische Oceaan zal waarschijnlijk het eerst slachtoffer worden van de verzuring dat een ernstige bedreiging vormt voor al het leven in de Arctische Oceaan, naast de verandering van het klimaat, de overbevissing en de vervuiling.
Elk jaar slorpt de oceaan 8 miljard ton CO2 op, die uit de verbranding van fossiele brandstoffen komt. Men verwacht een stijging van de verzuring van de Arctische Oceaan van 120% tegen 2060. De dieren die een schaal moeten vormen zijn al in gevaar, maar de situatie verslechtert. Het hele ecosysteem/voedselketen (koralen, plankton) is bedreigd.
Het onderzoek start bij Svalbard. Onderzoekers uit negen landen doen mee aan het onderzoek naar de verzuring.
Vanaf augustus worden dan ook andere bedreigingen in het Noordpoolgebied onderzocht: smelten van het ijs, uitbreiding van de visserij, nieuwe transport routes en voorraden van olie en gas in het Arctisch gebied.

Website: Greenpeace09:37 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.