28-11-08

Arctische Fossielen


3 miljoen jaren geleden was het noordpoolgebied bedekt met bossen en was het zeeniveau 24 meter hoger. Wetenschappers zeggen dat die periode vele clues heeft in verband met hoe broeikasgassen de temperatuur van de Aarde kunnen doen stijgen. Fossielen uit die periode (midden-plioceen) duiden op een warmere periode met een concentratie van CO2 in de atmosfeer enkel 5% hoger dan nu. De nieuwe gegevens verkregen door de fossielen van planten en plankton te bestuderen geven een betere kijk op hoe CO2 en andere gassen het broeikaseffect veroorzaken dat als de oorzaak wordt beschouwd van de opwarming van de aarde. De gegevens zullen gebruikt worden om de voorspellende modellen te verbeteren.
De gegevens van het midden-plioceen geven aan dat de gemiddelde temperatuur 2 graden hoger was dan nu en dat is precies wat het United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change heeft voorspeld voor het eind van deze eeuw.
Het CO2-gehalte in het midden-plioceen was ongeveer 400 parts per million. Het CO2-gehalte in 2007 was gestegen tot 383,1 parts per million.

Bron: Bloomberg

06:41 Gepost door Antarctica/Arctica - Info | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.